500. Açık Kalp Ameliyatı

Bölgemizde ilk ve tek olan Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümümüz 500. açık kalp ameliyatını yapmaktan büyük gurur duymaktadır.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Ek Bina olan Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde 2016 yılında iki hekim ile bölgemizde ilk ve tek olarak kurulan Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümümüz yaklaşık dört yıldır hizmet vermektedir.  Bölgemizde toplumun sosyoekonomik durumuna bağlı olarak çocuk sayısının ve gebelik yaşının yüksek olması, düşük eğitim düzeyi nedeni ile gebelik takibinin düzenli yaptırılmaması,  yüksek oranda akraba evlilikleri ve berdeller nedeni ile doğumsal kalp hastalıkları daha sık görülmektedir.  Hastanemiz içinde Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümümüz kurulmadan önce hastalarımız ameliyat yapılan merkezlere yönlendirilmekteydi. Tedavi ve kontroller için şehir dışına giden hasta ve yakınları hem maddi olarak hem de sosyal olarak çok zorlanmaktaydılar. Uzun süren tedavi nedeniyle, hasta çocuk ile sık sık şehir dışına gidip gelme,  randevu sürelerinin uzun olması, kalacak yer bulamama, hatta maddi yetersizlik nedeni ile çocuğun ameliyatının ertelenmesi ya da yaptırılmaması nedeniyle çocuk ihmalleri görülmekte, hastalık ilerlediği için ameliyat yapılamayacak hasta sayısı artmaktaydı. Hastaların en yakın merkeze ambulans ya da uçak ambulans ile gönderilmesi ya da inop grubuna girdiği için yaşamının sonuna kadar yapılan tedavi masrafları da bu gurup hastaların sağlık giderlerinin hem aile için hem de devlet için çok yüksek olmasına yol açmaktaydı.

Bölgemizde ilk ve tek olan Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümümüz, alanına giren her türlü vakayı geniş ekip çalışması ile başarı ile yapmaktadır. Artık ailelerimiz tedavi için borçlanarak hastalarını şehir dışına büyük merkezlere götürmek ve ameliyat için aylarca beklemek zorunda değiller. Bölümün kurucusu Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Onur DOYURGAN, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dört  yılda 685 ameliyat yaptıklarını, bunların 500’ünün açık kalp ameliyatı olduğunu, bu sürenin ilk bir yılının bölümün kurulması, eksik malzemelerin alımı, ekipte çalışan personel eğitimleri ile geçtiğini,  bölümlerinde ameliyat ekibinde cerrah, hemşire, perfüzyonist, ameliyathane teknisyeni, anestezi hekimi ve anestezi teknisyeni olmak üzere yaklaşık 15 kişilik bir ekip olduklarını, ayrıca bu gruba ameliyat sonrası hasta bakımı sağlayan yoğun bakım ekiplerinin de dahil olmak üzere büyük bir aile olduklarını, sadece Diyarbakır değil Batman, Gaziantep, Van, Erzurum, Şanlıurfa, gibi Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölge illeri dahil tüm Türkiye’den, Suriye, Irak gibi siyasi karışıklık yaşayan savaş mağduru ülkelerden sevk ile gelen hastalara da  hizmet verdiklerini,  geniş bir bölgeye hizmet verdikleri için çok mutlu olduklarını ve bunun sorumluluğunun bilincinde olarak tüm ekibi ile gece gündüz demeden gayretle çalıştıklarını, hasta ve yakınlarının İstanbul Ankara gibi büyük şehirlere giderek ameliyat olma sıkıntılarının artık bittiğini  belirtmiştir.

Hastane başhekimi Doktor Öğretim Üyesi Muhammet Asena “ Bölgemizde özellikli hizmet sayısını her geçen gün artırıyoruz. Özellikli hizmetlerimizin başında gelen çocuk kalp damar cerrahi ünitemiz artık bir merkez haline geldi ve bu merkezimizde 500. açık kalp ameliyatımızı gerçekleştirmenin sevinci ve haklı gururunu yaşıyoruz “ diye belirtti

Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Onur DOYURGAN