“Afetlerde Kritik Hasta Bakımı ve Tedavisi” Sempozyumu Düzenlendi
17 Ekim 2023


13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "Afetlerde Kritik Hasta Bakımı ve Tedavisi" Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun onursal başkanlığını; Beyin cerrahisi pratiğinde, mikroskop kullanımının (mikrocerrahinin) hayata geçirilmesinde ve yaygınlaştırmasındaki katkılarıyla tanınan Yüzyılın Beyin Cerrahı ve Hastaneye ismi verilmiş olan Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil yaparak programa online katılım sağladı. 6 Şubat depremi sürecinde sahada aktif olarak çalışan sağlık çalışanlarının deneyim aktarımında bulunduğu sempozyuma ilgi büyük oldu.



Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil; “Afette müdahaleyi tartışmak üzere bir sempozyum düzenleme fikriniz son derece takdire şayan ve diğer kurumlara da örnek teşkil etmelidir.



“Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi”nin adıma ithaf edilmesi karşısında şaşkınlık, sevinç ve büyük bir onur duydum.

Hepinize canlı ve verimli tartışmaların olduğu başarılı bir sempozyum diliyorum.” diye konuştu.



Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan PAMUKÇU; “Doğal afet literatürde; büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, mal ve can kaybına neden olabilen, büyük ölçekli bir tehlike ve olaylar olarak tanımlansa da Diyarbakır ve bölge olarak bunun en canlı örneğini 6 Şubat 2023 tarihi saat 04:17’de o elim deprem ile yaşadık… İlimiz ile beraber komşumuz olan 10 ilin yaşadığı, Dünyanın ve Ülkemizin gördüğü en büyük doğal afeti yaşadık.






Diyarbakır ili olarak depremin sıfırıncı anından itibaren kahraman sağlık çalışanlarımız ile birlikte enkaz alanlarında afetzedelerin yaralarına derman olmak için yer aldık. UMKE personellerimizle enkaz altında arama kurtarma çalışmaları ile, enkazdan çıkarılan afetzedelere İlk müdahalede bulunan Sağlık Çadırlarımız ile, her enkazın başında bekleyen ve hastaneye nakilde önemli emekleri olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerimiz ile, hastanelerimizin Acillerinde triyaj ve müdahale ekiplerimiz ile, Yoğun Bakımdan servislere, ekiplerimiz ile sürecin ilk anından son afetzede tedavi olup taburcu oluncaya dek kıymetli sağlık personellerimiz ile o elim olayda Sağlık Ekibimiz yani sizlerle birlikte bu sınavı başarı ile verdiğimizi bir kere daha vurgulamak istiyorum.



Bu sempozyum vesilesi ile bir kez daha afet sürecinde yürütmüş olduğumuz çalışmalardan ötürü kıymetli sağlık personeli ekibimize teşekkürlerimi borç bilirim.” Diye konuştu.



5 oturum süren, 6 şubat depreminden sonra, sürecin sağlık açısından değerlendirildiği ilk Ulusal sempozyum olma özelliğine de sahip olan sempozyuma Ulusal Meslek Dernekleri Temsilcilerinin yanı sıra,  Dicle Üniversitesi ve AFAD temsilcileri de katıldı.

DSC07690.JPG
DSC07687.JPG
DSC07673.JPG
DSC07625.JPG
DSC07609.JPG
DSC07603.JPG
DSC07578.JPG
DSC07575.JPG
DSC07569.JPG
DSC07557.JPG
DSC07593.JPG
DSC07649.JPG
DSC07646.JPG
DSC07587.JPG
DSC07554.JPG
DSC07546.JPG
DSC07584.JPG
DSC07630.JPG