Toplum Ruh Sağlığı Merkezi
23 Ekim 2023

DİYARBAKIR VALİLİĞİ

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

SBÜ DİYARBAKIR GAZİ YAŞARGİL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

KAYAPINAR TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ

 

MERKEZİMİZ:

Ağır kronik ruhsal bozukluğu olan ( şizofreni, bipolar, organik olmayan psikoz)olan hastaları sosyal yaşama katmak ve rehabilite etmeyi amaçlayan ücretsiz bir kurumdur.

TRSM’de Verilen Hizmetler Nelerdir ?

Bireysel danışmanlık hizmetleri,

Grup psikoterapileri,

Psikoeğitim (Hasta ve yakınlarının hastalığı anlamarı ve belirtileriyle baş etmeleri),

Psiko sosyal beceri eğitimi (İçe kapanık, iletişim azalmış hastalara beceri kazandırmak),

Ailelere yönelik toplantı düzenlemek,

Resim terapisi, müzik terapisi, ahşap ve seramik boyama gibi sanatsal etkinlikler,

Öğle yemeği,

Çeşitli spor faaliyetleri,

Film gösterimi, gezi, hobi mutfağı, hobi bahçesi  gibi etkinlikler

Farmakoloji (ilaç) tedavilerinin düzenlenmesi,

Ev ziyaretleri

 

TRSM Hizmetlerinden Kimler Yararlanabilir ?

 

Ağır ruhsal hastalığı olan ve tedavi alan hastalar,

Hastanede tedavisi tamamlanan ve TRSM’den hizmet alması uygun olan hastalar,

Kendiliğinden veya aileleri tarafından getirilen hastalar,

Geçmişteki hastane kayıtlarına bağlı olarak yapılan ev ziyaretlerinde tespiti yapılan hastalar,

Hekimlerin poliklinikleri esnasında tespit ettikleri uygun hastalar,

Merkezimizde hafta içi her gün, 08:00-16:00 saatleri arasında randevusuz hizmet verilir.

Hastanede bulunan TRSM polikliniğinde ilgili psikiyatri uzmanınca değerlendirildikten sonra sağlık kurulu raporu ile merkezimizde takip altına alınmaktadırlar.

 

TRSM PERSONELLERİ:

 

Psikiyatri Uzmanı: Bireysel görüşmeler, ilaçlı tedaviyi düzenleme, psikoterapiler

Psikolog: Vaka yöneticiliği, bireysel görüşmeler, aile görüşmeleri ve eğitimleri, psikometrik ölçümler, psikoeğitimler, sosyal beceri eğitimlerini planlar ve uygular, gerekli olan hastaları bireysel ve sosyal performans ölçeği, klinik global izlem ölçeği ve pozitif, negatif sendrom ölçeklerini kullanarak değerlendirir.

Sosyal Hizmet Uzmanı: Vaka yöneticiliği, psiko-sosyal sorunlarının tespiti,  inceleme ve değerlendirme, damgalama karşıtı çalışmalar, kurumlar arası işbirliği ve savunuculuk yapar.

Hemşire: Vaka yöneticiliği, hasta birey, aile ya da gruplara özel koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici ruh sağlığı uygulamalarını uygular. Hastaların genel sağlık düzeyini değerlendirir, risk değerlendirmesi yapar. Hastanın, tıbbi tedavisine uyumunu, ilaçların etkilerini ve yan etkilerini takip eder, yan etkilerle başa çıkmada yardımcı olur gerektiğinde hekime yönlendirir.

Ergoterapist (İş ve Uğraşı Terapisti): Hastaların yaşam becerilerinde ihtiyaç, istek ve rollerine yönelik değerlendiren Kanada Aktivite Performans Ölçümünü (COPM) kullanır ve bireysel ya da grup aktiviteleri planlama ve uygun aktivitelere yönlendirme görevlerini yürütür. Günlük yaşam aktivitelerindeki problemlere yönelik planlama oluşturur, bununla kişinin yaşam kalitesini artırma ve bağımsızlığını kendi potansiyelinde en üst düzeye çıkarmayı amaçlar.

Ergoterapi Teknikeri (İş ve Uğraşı Teknikeri): Bireyin günlük yaşam , iş yaşamı, hobi ve boş zaman aktiviteleri ile ilgili becerilerinin geliştirilmesi, iyileştirilmesi veya düzeltilmesi amacıyla rehabilitasyon programı çerçevesinde öngörülen iş uğraşı terapisi uygulamalarını yapar. Ev ve diğer toplumsal katılım alanlarında bireysel bağımsızlığı arttırmak üzere çevresel değişikliklerle ilgili çalışmalara katılır.

Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri): 1)       Belirlenen amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için planlanmış, koordine edilmiş kaynakların uygun olarak yönetilmesinde yöneticiye yardımcı olur,

2)Merkezin görev alanı kapsamındaki verilerin bilgisayar ortamına aktarılmasından sorumludur,

3)Arşiv, büro ve yönlendirme hizmetlerini yürütür,

4)Toplantı ve etkinlik organizasyonlarının yapılmasına katkı sağlar,

5)Yazışmalarla ilgili işlemleri verilen talimatlara uygun olarak yapar,

6)Tüm çalışanlara ve yöneticilere günlük aktivitelerinde dokümantasyon konusunda destek olur.

 

 

Halk Eğitim Usta öğreticileri: KayapınarHalk Eğitim Merkezinden görevlendirilen Lisans mezunu  usta öğreticiler tarafından resim,müzik beden, takı tasarım, e kpss gibi kurslarla hastaları rehabilite etmeyi amaçlamaktadır. Profesyonellerin yönlendirmesi ile hastalara uygunluğu belirlenen alanlarda çalışmalar yaptırır.

Yardımcı Personeller : Temizlik, güvenlik, otomasyon  görevlilerinden oluşur.

Ortak Görev ve Sorumluluklar: Tüm TRSM sağlık çalışanları multidisipliner çalışma ile gözlemleme ve değerlendirmelerle saptanan problemlere,  sosyal beceri eğitimleri, günaydın toplantıları, ev ziyaretleri ve gezici ekipler ile müdahalede bulunmaktadırlar.

AYLIK FAALİYETLERİMİZ

Günaydın toplantısı:  Günün ilk etkinliği olarak tüm ekibin ve hastaların toplanarak gecenin nasıl geçtiğinin değerlendirilerek gün boyu yapılacakların planlanmaya çalışıldığı kısa bir güne başlama toplantısıdır.

          Kısa Film İzleme ve Değerlendirme Etkinliği: Film izleyerek hastalarda, farkındalık, gelişim, değişim ve isteklendirme sağlanması hedeflenmekte ve bu etkinliğin bilişsel, duyusal ve davranışsal düzeyde gelişimi desteklemesi beklenmektedir.

 Psikoeğitim: Yapılandırılmış ve bazı özel alanlara yoğunlaştırılmış eğitim programlarıdır. Psikoeğitimlerle; hasta ve ailelerine; hastalığın doğası, seyri, tedavi seçenekleri, hastane ve topluma dayalı hizmetlere nasıl ulaşılacağı yolunda bilgilendirilmeleri ile birlikte hastalık ve buna bağlı sorunlarla başa çıkma yeteneklerini kazandırmak amaçlanır.  Ayrıca hem hastanın hem de ailenin hastalığı daha iyi anlamalarını sağlamak, davranış ve tutumlarını düzeltmek yolu ile hastanın hastaneden çıkışı sonrasında sosyal yaşama uyumu, toplum içinde tedavinin sürdürülmesi ve işlevselliğe olumlu katkılarının olması amaçlanır. Hastalığın anlaşılması ve davranışların değiştirilmesi amacıyla hastalığın semptomları, etiyolojisi ve gidişine ilişkin bilgilerin sistemli olarak verilmesidir.  Hasta ve ailesi için; bilişsel, davranışçı ve psikososyal tedavi yaklaşımlarını ve başa çıkma becerilerinin kazandırılmaya çalışıldığı süreçtir. Hasta, aile ve uzmanların yüz yüze, planlı olarak amaçlanan tanımlar üzerinden gelişim ve değişiklik süreci hedeflenir. Kişinin içgörü kazanması, tedavi ve iyileştirme için aktif kooperasyonu ilerletmek ve hastalığın neden olduğu kayıpları karşılamaya dönük başa çıkma yeteneklerini kuvvetlendirmek ve hasta ve ailesinin tedavi sürecinde daha aktif rol oynaması amaçlanır.

Rehabilitasyon atölyesi: Hastanın ilgisi ve yeteneğine göre güzel sanatlar,mandala,resim, müzik, şiir, spor, mutfak becerileri gibi alanlarda uğraşı tedavisi yaparak hastalığın nedenolduğu yeti kaybını azaltmak, hastanın sosyalleşmesini sağlamak, hastayı olabildiğince hayatın içinde tutmak için rehabilite etmek ve üretken hale getirmek için hizmet verilmektedir.

      Ev iş yeri ziyaretleri: Merkezimizden hizmet alan hastaların mevcut durumunu değerlendirmek, sosyal yaşantılarını gözlemek amacıyla ev ve iş yerlerine ziyaret düzenlenmektedir. Ziyaret edilen kişilere ekibimizce gerekli müdahaleler yapılmaktadır.(ev temizliği ve düzeni için belediyenin sosyal işler birimiyle görüşmek vs...)

     Kurumsal Ziyaretler: Psikiyatrik hastalıklarla ilgili farkındalık oluşturmak, toplumun bilgilendirilmesi ile ilgili damgalama karşıtı çalışmalar yapmak amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediyeler, İşkur, Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Dernekler vs… gibi kurumlarla görüşmeler yapılır.

Ergoterapi atölyesi:     Bireysel Ergoterapi Programı

Terapi Mutfağı:Mutfak terapisi, giderek artan bir şekilde ruh sağlığını desteklemek için kullanılmaya başlıyor. Depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları, DEHB ve bağımlılık dâhil olmak üzere çok çeşitli zihinsel ve davranışsal sağlık koşullarının tedavisinin bir parçası

 

Kurumlar arası işbirliği:  Merkezler, toplum temelli ruh sağlığı hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulabilmesi için; Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, emniyet müdürlükleri, Türkiye İş Kurumu il müdürlükleri, ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ile gönüllüler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile uygulama protokolleri düzenlemek suretiyle işbirliği yapabilir. Merkez, yerel yönetimler, bölgedeki diğer sağlık kuruluşları, üniversiteler ve ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak, gerekirse yazılı ve görsel medya aracılığı ile ağır ruhsal bozukluklar hakkında toplumu bilinçlendirme ve damgalama karşıtı çalışmalar yapar.

 
trsm5.jpg

trsm4.jpg
trsm3.jpg
trsm2.jpg
trsm1.jpg

ADRES: Fırat mah. Nazım Hikmet Cad. Seferoğlu  İçkale Sitesi  a4 Blok altı Talaytepe

Kayapınar/ DİYARBAKIR

Tel: 0412 606 04 13

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Ekibimiz

Psikiyatri Uzmanı: Dr. Evar İNCİ KİŞİN

Sosyal Hizmet Uzmanı : Songül GÜNAY SAYAR
Psikolog : Sema OĞUZ
Ergoterapist: Baran ÖZDEMİR  
Hemşire: Firuzan YILDIRIM
Hemşire:  Nazan YAKUT
Tıbbi Sekreter: Berivan ESİN

Ergoterapi Teknikeri: Tuba Nur KAYA