S.B.Ü Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanemizde açılan romatoloji bölümü, hasta tedavi faaliyetlerine başladı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanemizin İç Hastalıklar ve Romatoloji Uz. Dr. Lütfi Akyol, bölgede romatizmal hastalıkların fazla olduğunu belirterek, polikliniğin açılmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Romatizmal hastalıklar hakkında bilgi veren Akyol, "Romatoloji, iltihaplı hastalar dediğimiz hastaları kapsamaktadır. Bel kalçayı tutuyorsa, el eklemleri diz, el, ayak bileklerini tutuyorsa, iltihap, eklem hastalıkları, ağızda yara çıkıyorsa, vücutta sivilceler oluyorsa, gözde üveit oluyorsa, özellikle ciltte güneşli zamanlarda yanaklı bölgelerde dökülmelerle seyreden eklemlerle yine şişmeler, böbrek bozuklukları, nüfus hastalığı başta olmak üzere bağ, doku hastalıkları, kasları tutan, özellikle çömelip kalkmada güçlük yapan, saç taramada güçlük yapan birçok hastalığa romatoloji diyoruz." dedi.
Bölgede akraba evliliğinin fazla olması nedeniyle bu hastalığa sık rastlandığını ifade eden Uz. Dr. Mehmet Ali Balcı ise "Bölgede akraba evliliği fazla olduğu için ailesel görülen, yatkın ve genetik olan hastalıklar biraz daha fazla. Behçet hastalığı ve ankilozan spondilit de biraz daha ailesel olan hastalıklardır. Diyarbakır'da 4 bin hasta mevcut, bu 10 bini de geçer. Burada çok daha yüksek hasta potansiyeli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Hastalığın tedavisi hakkında Balcı, "Bizim damar dediğimiz tedaviler var. Bunun yanına ek olarak kortizon tedavilerini uyguluyoruz. Hastaya gerektiği dozda verip kesmek istiyoruz. 1980'li yıllarda damar tedavileri vardı. 2002 yılından beri olan biyolojik tedaviler var. Avrupa'da hangi tedavi uygulanıyorsa biz de burada aynı şekilde uyguluyoruz. İhmal edilirse kamburlaşabilir, ellerinde eğilmeler olur. Romatizma sakat bırakıyor. Kalça diz protezine gidebiliyor. Ellerini kullanamayabiliyor. Bu da yıllar içerisinde oluyor. Hastalık yavaş yavaş ilerleyerek kamburlaşıyor, bunu bile fark etmiyor. Hastalarımızın tuz ve şeker yememesi gerekiyor. Tuz yiyince ödem oluyor, şeker ise yükselebiliyor. Sağlıklı bir insan nasıl besleniyorsa romatizma hastası öyle beslensin." ifadelerini kullandı.