Hastanemizde bir ilk daha
02 Aralık 2022

Dünyada ve Ülkemizde sadece ileri merkezlerde yapılabilen Epikardiyal  Ventriküler Taşikardi  Ablasyonu (Kalbin Dış Zarından Ritim Bozukluğu Tedavisi), Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapıldı.

Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Erkan Baysal ve Uz.Dr. Bernas Altıntaş tarafındanGazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa gerçekleştirilen operasyonda, radyofrekans (RF) dalgaları kullanılarak oluşan ısıyla kalp ritim bozukluğunun kaynaklandığı dokular ortadan kaldırılarak hastanın sağlığına kavuşması sağlandı.

Operasyonu yapan Hekimlerden Doç.Dr. Erkan Baysal yaptığı açıklamada; "Kalp, hayatımız boyunca ritmik bir düzen içinde kasılan bir kastır. Her bir kalp atışı, kalbin iletim sistemi tarafından üretilen elektriksel bir sinyalle uyarılır. Normal bir kalp dakikada 60 ila 100 defa atar. Bazen ileti sistemindeki bir sorun, kalbin çok hızlı veya çok yavaş atmasına ya da değişken veya düzensiz kalp atışına yol açar.

Kalp çarpıntısı; Kalp atım hızının 100'ün üstü değerlere çıkmasına diyoruz ama genellikle patolojik çarpıntılar daha yüksek hızda seyretmeye meyillidirler. Çok nadir durumlarda çarpıntıdan sorumlu odaklar kalbin iç yüzünde değil de kalbin dış yüzeyine yakın olarak yerleşmiş olabilir. Bu durumlarda standart ablasyon yöntemi (ritm bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir yöntem) denenerek başarısız olduğu görülürse, göğüs kafesinde kalbin alt tarafında çok küçük bir delik açılarak kalbi çevreleyen zarın içine girilir ve ablasyon işlemi kalbin dış yüzeyinde gerçekleştirilir.

İşlem ağrılı ve çok hassasiyet gerektirdiği için bu uygulama genellikle genel anestezi altında uygulanır. İşlem sonrasında hastaların göğsünde batma ve yanma gibi şikayetler olabilir.

Daha önce kalbin iç kısmından ablasyon uygulanan ancak hayatı tehdit edici ritim bozukluğu düzelmeyen hastamıza bu kez kalbin dış zarından başarılı bir ablasyon  işlemi uygulandı. Bu işlem sırasında bilinen ablasyon işlemlerinden farklı olarak göğüs duvarından küçük bir iğne ve kateter yardımıyla kalp zarına ulaşılmakta ve kalp zarı altından ritim bozukluğu olan bölgelerde radyofrekans ablasyon denen yönetemle radyofrekans (RF) dalgaları kullanılarak oluşan ısıyla kalp ritim bozukluğunun kaynaklandığı dokular ortadan kaldırır.  İşlem 2 saat gibi kısa bir sürede gerçekleştirilerek ve hasta sağlığına kavuşmuştur. Hastamızın kontrolleri de hastanemizde yapılacaktır.

Hastanemizde yılda 450 civarı hastaya ritim bozukluğu nedeniyle elektrofizyolojik çalışma yapılmakta olup vakaların % 40'ı kompleks denilen zor vakalardan oluşmaktadır. Kliniğimizde basit supraventriküler  taşikardiden atrial fibrilasyon ablasyonu, ventriküler taşikardi ablasyonu gibi kompleks işlemlere kadar tüm ritim bozukluğu vakalarına ablasyon işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kliniğimizde ayrıca kalıcı kalp pili şok veren ve biventriküler resenkronizasyon pilleri başarılı bir şekilde implant edilmektedir." dedi.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mehmet Sait AVAR ise "Sağlık turizmi kapsamında komşu ülkelere ve Bölgemize hizmet veren önemli bir sağlık Merkezi konumunda bulunan ilimizde ilk olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanemizde yapılması bölgemiz ve hastalarımız açısından önemli bir kazançtır. Dünyada ve Türkiye'de sadece ileri merkezlerde yapılabilen bu işlemi gerçekleştiren SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanemizin hem Başhekimlik görevini yürüten hem de başarılı bir Kardiyolog olan Doç.Dr.Erkan Baysal'ı, Uz.Dr.Bernas Altıntaş'ı ve anjiyo ekibimizi kutluyor ve teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

  • 0bbb1411-481e-410b-9073-c43d7784d3d2.jpg
  • 56caffa3-98ab-465f-9fdf-9b2b79796fed.jpg
  • 56da7d7f-85ff-4218-90aa-8d9283b64692.jpg
  • 7d06c930-475a-438b-8607-76aca4d2e840.jpg
  • c63828fc-52e0-4265-9cdf-79fdf6ff7533.jpg
  • d78b300d-c811-41cb-8817-30bbdab2d483.jpg