Hastanemiz Gastroenteroloji Uzmanlarından Uz.Dr. Nurettin Tunç ile Gastoenteroloji ve Endosonografi ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Hastanemiz Gastroenteroloji Uzmanlarından Uz.Dr. Nurettin Tunç ile Gastoenteroloji ve Endosonografi (EUS) ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

1- Merhabalar Hocam, öncelikle sizi ağırladığımız için memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isteriz. Nasılsınız, iyi misiniz?

Teşekkür ederim. Çok iyiyim. Sizde iyisiniz inşallah.

2- Sağolun Nurettin Bey biz de iyiyiz. Biliyorsunuz Tanıtım ve İletişim Birimi olarak yeni kurulan bir birimiz ve amacımız Hastanemizde yapılan hizmetleri keyifli     sohbetler  eşliğinde açıklama ve duyurmak. Bize kendinizden bahseder misiniz öncelikle?

1977 Batman doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimini Batmanda yaptım sonra Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul EAH iç hastalıkları uzmanlığı ve Fırat   Üniversitesi Gastroenteroloji Uzmanlığımı aldım. Evli ve 3 çocuk babasıyım 2002 yılından beri doktorum, 1,5 yıldır Gastroenteroloji Uzmanlığı yapmaktayım.

3-Gastroenteroloji nedir ve bu uzmanlık alanını tercih etme sebebiniz nedir?
Mide, Bağırsaklar, Karaciğer, Pankreas, Safra Kesesi ve Safra yolları hastalıkları ile ilgilenen uzmanlık alanıdır.
Girişimsel cerrahi işlemlerin çok olması ve eğitim sürecinde gastroenteroloji bölümünü  sevmem nedeniyle tercih ettim.

4-Mesleğinizin kendine özgü zorlukları nelerdir?
Çok hasta olması, acil hastaların çok fazla olması, Gece çok sık acil gelmemiz, yoğun ve yorucu olması, Hastaların çoğunun acil ve riskli olması mesleğimizin en önemli zorluklarından.

5-Bize alanınızda yaptığınız çalışmalardan biraz söz eder misiniz? Hastanemizde alanınızla ilgili verdiğiniz özellikli hizmetler nelerdir bununla ilgili kullandığınız cihazlar ve durumlarından ayrıca idarenin desteğinden memnun musunuz?
Gastrointestinal hastalıklar, inflamatur barsak hastalılıkları ve panķreas üzerine çalışmalar yapmaktayım. Hastanemiz Gastroenteroloji kliniğinde ERCP  dediğimiz Safra yolları hastalıkları ve tümorlerinin teşhis ve tedavisi yapılmakta. Endoskopik Ultrason (EUS) dediğimiz pankreas tümorleri, safra yolları hastalıkları ve taşları ile mide ve bağırsaklarımızdaki tümörlerin tanısında kullanılan cihazlar kullanmaktayız. Tomografi ve MR ile tanı konulamayan tümörler bu cihazlarla görülebilmekte tanı konulabilmektedir.
Bu iki cihaz ile yaptığımız işlemler bizim alanımızda en ileri tetkik tedavi yöntemleridir. Burdan Hastane Yönetimine de teşekkür ediyorum, Başhekim ve yöneticilerimizin desteği olmazsa bu işlemleri  Diyarbakır’a kazandıramazdık.

6- Siz de bilirsiniz ki hastalar için Endoskopi ve Kolonoskopi zor ve ön yargılı işlemler olarak bakılır. Bununla ilgili söylemek istedikleriniz var mıdır?
Evet maalesef öyle bir ön yargı var. Ancak bu işlemler korkulacak işlemler değil. Biz gerektiğinde anestezi eşliğinde de Endoskopi ve Kolonoskopi alabiliyoruz. Bu on yargılar hastalarımızın bilgilendirilmesi ve  eğitim ile aşılabilir.

7- Hastanemizde yaptığınız özelikli hizmet var mı?
Evet, Endoskopik Ultrasonografi (EUS) kullanıyoruz. EUS; Mide, Onikiparmak bağırsağı, pankreas gibi organlarımızdaki Tümörlerin tanısında ve tedavisinde en ileri yöntemdir. MR ve Tomografi kanserlerin erken evresinde (1 cm den küçük kanserleri saptamada) yetersiz kalabiliyor, ancak EUS 2-3 milimetrelik kanserleri dahi en erken dönemde saptayabilir ve böylece hastanın hayatını kurtarabilir.
Değerli vaktinizi bize ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz hocam. İyi Çalışmalar dileriz.